logo nl small

 

"Nogmaals van harte bedankt voor de goede rondleiding in het Mauritshuis. Wij hebben allemaal prachtige dagen in Delft en Den Haag doorgebracht - ook los van ons golfspel... Van nu af aan zijn we terug in de wereld van alledag -- 
Maar wij zullen u in goede herinnering houden."

("Nochmal unser herzliches Danke für die gute Führung im Mauritshuis. Wir alle haben wunderbare Tage in Delft und Den Haag erlebt,--ganz unabhängig von unseren Golfspielen... Ab jetzt hat uns der Alltag wieder,--
Sie aber ,werden wir in guter Erinnerung behalten.")

I.B. over een rondleiding in het Mauritshuis in Den Haag.

 

 

"Beste mevrouw Schipper,
uw 2 uur durende rondleiding langs de highlights in het Rijksmuseum was voor ons het absolute hoogtepunt van ons dagje uit in Amsterdam.
Niet alleen de zeer doeltreffende uitleg van de afzonderlijke werken was erg interessant, maar vooral ook de goede plaatsing van de werken in de historische en kunsthistorische samenhang van hun tijd. U heeft onze talrijke vragen met veel kennis gemeesterd. Het was een groot plezier voor mijn vrouw en mij."

("Liebe Frau Schipper,
Sie haben uns mit Ihrer 2stündigen Führung durch die Highlights des Rijksmuseums den absoluten Highlight unseres 1tägigen Ausflugs nach Amsterdam bescheert.
Hoch interessant waren nicht nur die sehr pointierten Erklärungen der einzelnen Werke, sondern vor allem auch die sehr gute Einbettung der Werke sowohl in die historischen als auch die kunsthistorischen Zusammenhänge der Zeit.
Sie haben sich unseren vielen Fragen sehr kenntnisreich gestellt.
Es war ein großes Vergnügen für meine Frau und mich.")

Marianne und Wolfgang Billstein, Kronberg i.T. (Duitsland), over een rondleiding in het  Rijksmuseum in Amsterdam

 

 

"Op vrijdag 6 juli hebben we een stadswandeling gemaakt in Dusseldorf met Kukullus. Dit was in het kader van een uitje met de Centrale Ondernemingsraad.
Precies om 15.00u hebben we ons verzameld bij het afgesproken trefpunt en kon onze wandeling beginnen.
Onze gids heeft ons in 2 uur tijd meegenomen in de historie van de stad Dusseldorf.
Veel interessante verhalen, anekdotes en humor. Wij allen luisterden geboeid naar deze verhalen.
We hebben op deze manier heel anders de stad Dusseldorf ervaren, zelf kom ik met de regelmaat hier maar dan alleen om te shoppen.
Door deze verhalen kijk ik nu met een ander oog naar Dusseldorf waarvoor dank aan Kukullus.
Daar wij een gemixte groep waren bestaande uit uiteenlopende leeftijden werd de wandeling van 2 uur aan een gesloten wel als pittig door sommigen ervaren.
Een tussenstop is dan aan te bevelen. Even de beentjes van de grond en een drankje doen. Voor ons was de insteek om Dusseldorf een beetje te leren kennen.
Gelukkig hadden we het advies gekregen van Kukullus om stevige stadsschoenen te dragen, dat was zeer welkom zodat wij goed voorbereid aan de wandeling begonnen.
Al met al een hele leuke ervaring mede dankzij Kukullus."

C.P., Neerkant, over een stadswandeling in Düsseldorf.

 

"Ik wil jou oprecht nog even heel erg bedanken voor de geweldige rondleiding door het Rijksmuseum.
Het was voor mijn jarige man echt een hele geslaagde verrassing. 
Dit stond al heel lang op zijn lijstje en ben blij dat ik jou heb gevonden.
Ook mijn schoonouders hebben een hele leuke leerzame (hoewel zij al veel wisten ?) middag gehad.
Ik zal jou zeker aanbevelen als mensen dit willen gaan doen wij hebben er veel van geleerd."

Kitty Hulshoff, Amsterdam, over een rondleiding in het Rijksmuseum in Amsterdam

 

 

"Ik wilde je nog hartelijk bedanken voor de leuke en levendige tour door het Rijksmuseum afgelopen zaterdag, mede namens alle Engelse vrienden. Ze waren heel enthousiast en hebben er van genoten."

Loes Vrij, Amsterdam, over een rondleiding in het Rijksmuseum in Amsterdam

 

 

Kukullus stadswandeling Jan Six in Amsterdam. Foto: Hans van der Putten"Ondanks de koude was het voor de leden van onze leeskring uit Nieuwerkerk aan den IJssel toch een bijzonder geslaagde rondleiding door Amsterdam. Met de informatie bij de wandeling van de gids hebben we een beter beeld gekregen van Jan Six en zijn omgeving in de 17de eeuw. De gids had zich goed ingelezen en kon veel bijzonderheden vertellen over de nog steeds bestaande gebouwen uit die tijd en hun bewoners. Ik kan Kukullus zeker aanbevelen voor deze en andere rondleidingen."

Hans van der Putten over de stadswandeling "Jan Six en de Gouden Eeuw in Amsterdam"

 

 

"Heel hartelijk dank voor je geweldige rondleiding, uitleg en enthousiasme !
We hebben allemaal wat geleerd vanmiddag en dat is, zelfs op onze leeftijd !, verrassend en leuk ! ?
Tot een volgende keer !
"

Berti Bos uit Maaseik (België) over een rondleiding in het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

 

"Een boeiende en leerzame tocht!
Op 19 november 2017 kreeg ik van mijn vrouw een prachtig cadeau: met familie en vrienden traden we “In de voetsporen van Jan Six”. Als geboren en getogen Amsterdammer dacht ik de stad en zijn geschiedenis aardig in beeld te hebben. Des te groter de aangename verrassing gegidst te worden door Dr. Claudia Schipper. Haar brede kennis van de geschiedenis en zeer gedegen en voor eenieder goed te volgen uitleg tijdens de rondleiding opende vele vensters op onderwerp en stad. Dat daarbij waar toepasselijk ook als “geheimtip” aan te merken lunchlocaties en dergelijke werden onthuld zorgde voor een aangename onderbreking. Heb in de loop der jaren vele stadsrondleidingen meegemaakt. Deze stak er met kop en schouders boven uit!
Een tip: bezoek voor 27 mei 2018 ook de tentoonstelling “Hollandse Meesters” in de Hermitage, tegenover het huis van de huidige Jan Six. Dan hoort u ook diens stem bij diverse schilderijen."

Henk Tromp over de stadswandeling "Jan Six en de Gouden Eeuw in Amsterdam"

 

 

"We bezochten de tentoonstelling 'De Gouden Eeuw'. Begonnen bij de on line boeking tot aan de rondleiding is alles perfect gelukt. We waren met een groep van 8 personen. De door mevrouw Schipper gegidsde tour "De Gouden Eeuw" in het Rijksmuseum was een echt belevenis.
Mevrouw Schipper heeft ons met haar levendig gepresenteerde kennis over de objecten als ook over de geschiedenis van het museum geënthousiasmeerd. Het was voor ons een bewogen [dag] in Amsterdam. Een rondleiding als deze kan ik iedereen alleen maar aanbevelen." 

(Wir besuchten Die Ausstellung „ Das goldene Zeitalter"
Angefangen von der Online-Buchung bis zum Schluß der Führung hat alles perfekt geklappt. Wir waren in einer Gruppe von 8 Personen. Die von Frau Schipper geführte Tour „Das goldene Zeitalter" durch das Rijksmuseum war ein echtes Erlebnis.
Frau Schipper hat uns mit ihrem lebendig vorgetragenden Wissen über die Exponate sowie über die Geschichte des Museums begeistert. Es war für uns ein ereignisreicher in Amsterdam. Eine solche Führung kann ich wirklich jedem empfehlen.)

Wilfried Wittjohann, Düsseldorf (Duitsland), over een rondleiding in het Rijksmuseum Amsterdam.

 

 

"Graag willen we jou nogmaals bedanken voor de rondleiding. Onze engelse gasten en wij hebben genoten van jouw professionaliteit. De uitleg omtrent de charlatanerie in het dokter-patient schilderij was een schot in de roos. Ook de andere highlights waren zorgvuldig uitgekozen. 
De zeeslagen waren goed voor wat nederigheid bij onze gasten en the dollhouse was gezien de recente thriller een schot in de roos. 
We zullen je zeker aanbevelen indien daarom gevraagd wordt."

Erik en Simone de Laat, Bilthoven, over een rondleiding in het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

 

"We willen graag nogmaals heel hartelijk danken voor de mooie rondleiding door het grandioze Rijksmuseum. Het was erg informatief, geweldig gepresenteerd door u en zeer onderhoudend. Ik zeg dit omdat wij echt geen kenners van kunst zijn, maar toch waren we in de belangrijke werken en het museumgebouw geïnteresseerd. We hadden geen betere en meer stimulerende rondleiding kunnen hebben.
We wensen u ook verder veel plezier en enthousiasme bij uw werk."

(Wir möchten uns noch einmal sehr herzlich für die schöne Führung durch das grossartige Rijksmuseum bedanken. Es war sehr informativ, wunderbar von Ihnen präsentiert und sehr kurzweilig.Ich sage das, weil wir wirklich keine Kunstkenner sind, aber uns dennoch für die bedeutenden Werke und den Bau des Museums interessiert haben. Wir hätten keine bessere und anregendere Führung haben können.
Wir wünschen Ihnen weiterhin viel Freude und Begeisterung bei Ihrer Arbeit.)

Heike Pohl, Wehrheim (Duitsland)over een rondleiding in het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

 

Kukullus staat onder leiding van Claudia Schipper. Zij heeft in Duitsland kunstgeschiedenis gestudeerd en woont al vele jaren in Nederland. Hier is zij in haar vak gepromoveerd. Het thema van haar onderzoek waren Europese voorstellingen van de Vijf Zintuigen in de 16de en 17de eeuw. Zij beschikt over veel ervaring in de Europese kunstgeschiedenis en een groot interesse en nieuwsgierigheid voor geschiedenis en cultuur. En die deelt zij graag - op een toegankelijke, begrijpelijke manier. 

De virtuoze penseelstreken van Rembrandt en Van Gogh kunnen haar even zeer boeien als moderne architectuur, oude keramiek of de kleurrijke pigmenten waarmee kunstenaars hun meesterwerken maakten. Claudia Schipper heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan een lexicon over schilders uit Düsseldorf, aan de voorbereidingen voor een tentoonstelling over 'geschilderde glazen' in dezelfde stad en aan de uitvoering van de Amsterdam Maastricht Summer University in 1999. Tot haar recente kunsthistorische projecten tellen de mede door haar georganiseerde tentoonstellingen Uit de gemeentelijke Schatkamers en Stichtse Vecht in buitenbeeld in Museum Maarssen (dat nu de nieuwe naam Vechtstreekmuseum draagt), die in maart 2011 en november 2011 geopend werden. Hier werkte zij ook mee aan de tentoonstelling van het seizoen 2013 over het industrieel verleden van de Vechtstreek. 

Met Claudias Duitse wortels en vele jaren ervaring in Nederland mag u Kukullus als expert voor Duits-Nederlandse interculturele vraagstukken beschouwen. Claudia begrijpt zich als ambassadrice tussen twee buren en wil met Kukullus bereiken, dat Duitse bezoekers meer plezier aan de cultuur van het populaire buurland beleven. En omgekeerd, dat Nederlanders makkelijker toegang tot de culturele schatten in Duitsland krijgen. En waar het mogelijk is, is Kukullus ook op andere gebieden van Nederlands-Duitse interculturele uitwisseling actief. 

Kukullus organiseert bijvoorbeeld Nederlandstalige rondleidingen en arrangementen op maat, in Duitsland evenals in Nederland. Met deskundige begeleiding en flexibele aanpassing aan individuele wensen. Zo kunt u met Kukullus de plaatsen Düsseldorf of Kleve (Kleef) aan de Nederrijn verkennen, het charmante stadje Siegen vlakbij het Sauerland, een plaats in het Ruhrgebied of andere steden, dorpen en regio's in Duitsland. Maar ook in Amsterdam, Utrecht of in andere Nederlandse plaatsen kunt u met Kukullus uw culturele kennis uitbreiden. Denk aan een museumrondleiding door het Rijksmuseum, het Museum Boijmans van Beuningen of het Centraal Museum, of aan leuke stadswandelingen in Amsterdam of Utrecht. 

Het aanbod van Kukullus wordt aangevuld met kunsthistorische workshops en met werk in opdracht, op maat voor individuele opdrachtgevers. Door de workshops bijvoorbeeld kunt u beter grip krijgen op hoofdthema's uit de kunstgeschiedenis zoals de Gouden Eeuw, of op de geschiedenis van de Duitse kunst. En voor zakelijke relaties tussen Nederland en Duitsland is het bijzonder belangrijk dat u met de eigenaardigheden en bijzonderheden van de alledaagse cultuur van uw buren vertrouwd raakt. Wie weet wat anders mis gaat. Maar Claudia vertelt niet alleen graag. Zij heeft ook veel plezier aan het schrijven over kunst, cultuur, erfgoed, reizen en verwante onderwerpen en voert het hiervoor nodige onderzoek uit.

Claudia Schipper "Het liefst laat ik mensen zien wat ik zelf mooi, opmerkelijk of spectaculair vind. Een persoonlijke noot is daarbij eigenlijk niet te vermijden. En als mensen met nieuwe inzichten en met een reactie als "dat had ik niet verwacht" naar huis gaan, en bovendien met mooie herinneringen aan wat zij gezien, gehoord, beleefd hebben - dan beschouw ik mijn missie als geslaagd." 

Waarom zij het allemaal doet, kunt u hier lezen.
Claudia Schipper spreekt vloeiend Nederlands, Duits en Engels en maakt graag kennis met u.

 

En waarom de naam Kukullus?

Kunst en cultuur horen bij Claudia’s passies. Daarvan wil zij ook anderen laten genieten – door te helpen zich erin te verdiepen. Zij het voor een uurtje, een dag of een langere periode. Zoals de Romeinse senator en militair Lucullus zijn gasten bij opulente banketten liet smullen. Deze Lucullus met zijn ambities als gourmet werd in Duitsland, Claudias geboortegrond, een spreekwoordelijk begrip. Zo ontstond als woordspeling op zijn naam de naam Kukullus. Want het doel is dat Claudias klanten smullen van Kunst en Kultur.

 

Kukullus op Facebook

  

View Claudia Schipper's profile on LinkedIn

Deze website maakt gebruik van cookies. Met cookies vergroten wij de functionaliteit van onze website. Zonder cookies zal deze mogelijk niet optimaal functioneren. Als je verder deze website blijft bezoeken zonder de instellingen voor cookies in je browser te wijzigen, begrijpen wij dit als toestemming voor het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar in de privacy verklaring.