Stadswandeling in de voetsporen van Abraham Bloemaert
Hij was buitengewoon productief en bouwde een reputatie op als vader van de Utrechtse schildersschool van de 17de eeuw. Abraham Bloemaert was mede-oprichter van het Utrechtse Sint Lucasgilde en van de Teekenschool. Tal van leerlingen leerden hun schildersvak in Bloemaert's werkplaats. Niet alleen zijn eigen zoons Hendrick, Cornelis en Adriaen maar ook zo bekende Nederlandse schilders als Gerard van Honthorst en Hendrick ter Brugghen, Jan Both, Cornelis van Poeleburg, Jan van Bijlert, Nicolaes Knüpfer en Jan Baptist Weenix kregen les in zijn atelier.
"Schilders"-wandeling door Utrecht
Abraham Bloemaert was een lang leven gegund waarvan hij het grootste deel in Utrecht doorbracht. Hier kwamen zijn schilderijen en tekeningen tot stand die hem als een buitengewoon veelzijdige en productieve kunstenaar uitwijzen en waarmee hij een belangrijke positie in de Nederlandse kunstgeschiedenis veroverde. Hij bereikte zijn reputatie voornamelijk met zijn karakteristieke maniëristische schilderijen. Maar mettertijd liet hij zich ook door andere stromingen beïnvloeden, zoals door het Utrechts caravaggisme dat door sommige van zijn leerlingen werd geïntroduceerd.
Als lid van de katholieke gemeenschap in de protestantse Nederlanden maakte hij veel religieus werk, ook voor katholieke opdrachtgevers van buiten Utrecht. Zijn landschapsschilderijen bewijzen Bloemaerts gevoel voor indrukwekkende natuurcomposities. Ook was Abraham Bloemaert een virtuoos en ervaren tekenaar die veel van zijn composities ook in prent uitgaf.
Deze wandeling laat u de plaatsen van zijn leven, zijn werk en zijn wereld in Utrecht zien.
Datum en tijd op afspraak.
Duur rondleiding: ongeveer anderhalf uur.
Prijs: € 135,00
Aantal deelnemers: 1 t/m 15 personen. Tijdelijk: maximaal 3 personen.
Klik hier om meer informatie te vragen of om te reserveren.
Tip: Deze wandeling is ook prima te combineren met een bezoek aan het Centraal Museum en zijn meesterwerken van de Utrechtse schildersschool, natuurlijk inclusieve schilderijen van Abraham Bloemaert.